top of page
Foto van schrijverCarla Dekkers

HSP. 7 manieren om in je kracht te blijven.


Velen van ons hebben het meegekregen in hun jeugd; “Als je je maar aanpast aan de ander, dan hoor je erbij.” Als je je aanpast aan het gemiddelde dan val je niet op en word je geaccepteerd. Velen hebben geleerd dat als je echt jezelf was, je jouw ideeën, jouw gevoelens, jouw waarnemingen naar voren bracht, je raar gevonden werd. Anders dan de rest. Dan hoorde je er niet bij.


We kennen allemaal wel het gevoel dat je de ander belangrijker maakt dan jezelf. De ander 'pleased' ten koste van jezelf. Hooggevoelige mensen vinden het vaak een uitdaging om goed voor zichzelf te zorgen. Ze worden vaak overweldigd door alles wat ze oppikken uit hun omgeving. Emoties, klachten, stemmingen. Ze voelen de verwachtingen van anderen sterk. Ze willen niet anders zijn. Willen erbij horen. Ze vinden het vaak lastig dat ze hooggevoelig zijn. Ze voelen zich vaak anders en bevinden zich in een spagaat. Ze willen de ander 'pleasen' om er bij te horen, maar voelen ook dat ze hierdoor de verbinding met zichzelf verliezen. Hun bestaansrecht inleveren. En hierdoor hun hartsverlangen naar een bezielend en vervuld leven vanuit hun authenticiteit niet meer kunnen manifesteren. Misschien herken jij dat ook wel bij jezelf?


Hoe kun je weer stevig in je basis staan? Hoe kun jij weer de ruimte krijgen om jezelf te mogen zijn? Hoe kom je weer in je kracht? Ik heb onlangs een e-book geschreven over gronden, ook wel aarden genoemd. Wat dat is, waarom het zo belangrijk is, wat je merkt als je niet gegrond bent, en tips hiervoor. Wanneer je goed gegrond bent sta je stevig in je kracht. (zie mijn e-book en online cursus “gronden”). Dat is wat we allemaal graag willen. Waarom is het zo dat hooggevoeligen vaak hun kracht weggeven?


Wat is dat nu “in je kracht staan” of “krachtig zijn”?

In je kracht staan betekent voor mij dat je goed “gecenterd” bent, goed geaard, goed gegrond. Niet makkelijk omver te duwen. In balans. Het betekent ook dat je goed geankerd bent in jezelf, zodat je weet wat wel en niet goed voor je is. Dat je begrijpt wie jij bent, wat jij wil en voelt dat dat belangrijk is voor jou. Een gezond egoïsme zeg maar.

Kracht betekent ook dat jij veranderingen in je leven kunt aanbrengen. Dat je kunt inspelen op situaties zodat je deze kunt veranderen in iets beters. Zodat jij zorgdraagt voor jouw behoeften en jouw persoonlijke groei. Dat je mag zijn wie jij bent en mag opkomen voor jezelf om goed voor jezelf te zorgen, je te uiten, je te manifesteren. Jouw gevoel serieus te nemen. Ongeacht wat anderen daarvan vinden. Voelen welke weg jij te gaan hebt en het ook daadwerkelijk DOEN. Voelen dat jij het waard bent!

Het gaat hier niet over de baas willen spelen, macht naar je toe trekken of anderen willen overheersen of je zin doordrijven. Ook gaat het niet over intimideren of anderen gebruiken om te krijgen wat jij wil. Kracht gaat over eigenliefde en eigenwaarde. Voelen dat jij het waard bent. En vanuit deze houding de ander tegemoet treden. Vragen wat jij nodig hebt. Vragen naar wat voor jou belangrijk is. “Nee” zeggen en grenzen aangeven en met overtuiging vragen en regelen wat jij nodig hebt of wil.


Wanneer geef je je kracht weg?


1. Bevestiging zoeken:

Wanneer je op zoek bent naar bevestiging, doet pleasen, je perfect probeert te zijn, je jezelf verliest in “alsof gedrag”. Jezelf wegcijfert. Ja zegt terwijl je nee bedoelt. De ander belangrijker vindt dan jezelf. Je tranen verstopt omdat je je groot houdt voor een ander. Heel erg je best doet om de buitenwereld te laten denken dat je perfect bent, dat alles goed met je gaat. De behoefte om voortdurend de buitenwereld te laten zien wat je doet, je “alsof gedrag” laat zien, om je werkelijke gevoelens te verbergen. Om maar bevestiging te krijgen dat je goed genoeg bent om geaccepteerd te worden.

· Investeer in liefde voor jezelf. Accepteer jezelf, hou van jezelf en laat je zelf tot bloei komen. Omarm jezelf. Voel waar je tegenaan loopt. Kijk het aan. Laat het gevoel er zijn. Ook dat mag er zijn. Vind de bevestiging niet buiten maar in jezelf door acceptatie. Ben lief voor jezelf.


2. Je laten overrulen door een ander/ ander op een sokkel plaatsen/ opkijken naar een ander:

Door niet voor jezelf op te komen, door geen grenzen te stellen of aan te geven. Door je een slag in de rondte te werken voor waardering van de ander. Zo geef je je kracht weg. Je geeft de macht uit handen. De ander kan jou bespelen. Jou de schuld geven. Jou vertellen dat je nooit iets goed doet. Je bedreigen, je manipuleren om zijn/haar zin te krijgen. Je geeft de controle over jou aan een ander omdat je zelf niet aan het stuur staat in wat jij wel of niet nodig hebt, wel of niet wilt dat er gebeurt.

· Ga zelf aan het stuur van jouw leven zitten. Neem de touwtjes in handen.


3. Tolereren van energievreters:

Je kent ze vast wel. Iemand die jouw energie helemaal kan leegzuigen. Wanneer je bij zo iemand bent voel je je een nul. Wanneer je dit toelaat geef je jezelf als het ware weg aan de ander. Hierdoor blokkeer je jouw energie en de mogelijkheid op relaties die wel voedend zijn voor jou. Die jou respecteren in wie jij bent.

· Maak een bewuste keuze voor mensen die jou respectvol behandelen en een toegevoegde waarde in je leven hebben. Verbreek niet respectvolle, niet helpende relaties.


4. Niet opkomen voor jezelf:

Wanneer je onrecht wordt aangedaan en je doet er niets aan. Dan geef je jouw kracht weg. Zeker als je dit blijft slikken terwijl je weet dat het aan je knaagt. Vaak is angst en een tekort aan vertrouwen hier de oorzaak van.

· Jij hebt bestaansrecht. Jij mag jij zijn. Het is zelfs de bedoeling dat jij met jouw uniekheid van betekenis bent voor deze wereld.


5. Ik kan het niet…..Innerlijke criticus:

Iedereen heeft dromen. Wanneer je blijft dromen en je neemt geen actie, dan bedrieg je jezelf. Je geeft jouw kracht weg aan jouw innerlijke criticus die jou op de plaats probeert te houden.

· Onderneem actie. Fouten maken mag. Volg je dromen. Volg je pad.


6. Je bent niet de baas over je eigen kracht:

Hoe jij over jezelf denkt beïnvloedt jouw kracht. Wanneer je negatief over jezelf denkt ontneem je jouw kracht. Je geeft een signaal naar de buitenwereld dat je niet goed genoeg bent en dat je jezelf eigenlijk ook niet accepteert. Hiermee geef je je kracht weg.

· Besef dat 95 % van je gedachten niet echt van jou zijn, maar gebaseerd op eerdere ervaringen of overtuigingen en conclusies en oordelen van anderen of cultuur gerelateerd zijn. Ongeveer 40.000 negatieve gedachten per dag die jou tegenhouden in jouw geluk, blijdschap, zelfacceptatie en een leuker leven. Ben je hiervan bewust en stem je dagelijks af met de intentie hoe jij je wilt voelen en wat jij hiervoor wilt uitnodigen in jouw dag.


7. Keuzes maken overlaten aan jouw innerlijke criticus:

Wanneer je voortdurend in je hoofd zit geef je je kracht weg. Het komt niet tot manifesteren. Jij hebt de kracht om te creëren en manifesteren. Meer dan je denkt. Het zit allemaal al in je. Wanneer je deze mooie schat weggeeft, geef je je goud weg. Jouw sleutel naar geluk. Waarom zou je deze niet voor jezelf inzetten.

· Maak keuzes. Fouten maken mag. Elke 10 seconden kun je weer een andere keuze maken. Neem die ruimte, maak het luchtiger. Ga aan het stuur van jouw leven staan. Maak evt de te nemen stappen kleiner.


Leren omgaan met hooggevoeligheid is een proces. Besef dat je een reis naar binnen maakt. Dat gaat niet van de een op de andere dag. Het heeft tijd nodig. Grondingsoefeningen, meditaties en coaching kunnen je hierbij helpen. Het heeft oefening en tijd nodig. Het kan zijn dat je dit onder begeleiding wilt doen van iemand die jou begrijpt. Deze reis is een cadeau voor jezelf!


Wil je meer informatie over thuiskomen bij jezelf als HSP, over helpende lichaams- en energetische behandelingen of over het coachingstraject “Reis naar binnen” dan kun je meer informatie vinden op mijn website www.bejoeniek.com.


Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Of wil je iets delen over jouw ervaringen in het omgaan met HSP? Schrijf een mail naar onderstaand e-mailadres.


E-book

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang het e-book: “Aarden, 5 tips voor hooggevoelige vrouwen”. Volg de online-cursus: “Gronden - stap voor stap naar meer verbinding” (incl. oefeningen).


Carla Dekkers

Be Joeniek, Praktijk en vrouwenbewustzijnsacademie

Volg me ook op facebook Be Joeniek




333 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page